Меню Закрити

Семінар Дональда Крепола у Києві

13 листопада 2021 р.  на базі Міжрегіональної Академії управління персоналом відбувся семінар «Сучасні теоретичні та практичні аспекти проведення поліграфологічних досліджень» за організаційної підтримки віце-президента компанії «Axciton Systems, inc» Оксани Стівенсон та офіційного представника компанії «Axciton» в Україні Віталія Шаповалова. Лектор заходу – директор Головного центру оцінки достовірності інформації Дональд Крепол (Donald J.Krapohl). Переклад – Мирослава Березовська.

У семінарі прийняли участь члени ГО «Колегія поліграфологів України», поліграфологи з різних силових структур та приватні поліграфологи.

Основною темою семінару став сучасний науковий погляд щодо показників електродермальної активності (ЕДА) у поліграфологічних дослідженнях:

  • аналіз затримки електродермальної реакції (ЕДР),
  • застосування комп’ютерних фільтрів та їх вплив на обчислення,
  • докази різниці в ЕДР, яка підлягає оцінюванню, між амплітудами релевантного запитання і запитання порівняння.

Окрім цього слухачі семінару отримали практичні рекомендації і поради щодо аналізу ЕДА для використання у професійній діяльності, а також мали змогу попрактикуватися разом із лектором у обчисленні поліграм з урахуванням отриманих знань.

Друга частина семінару була присвячена темі тестових запитань, зокрема основним принципам їх побудови та подання, з урахуванням сучасних тенденцій теорії психології. Лектор звернув увагу слухачів на ролі, які повинні виконувати різні типи запитань у дослідженні, пояснив, чому є непродуктивною дискусія щодо переваг запитань керованого чи ймовірного обману, розглянув поняття «доброї» та «поганої» значимості запитань.

Після закінчення змістовної лекції учасники мали змогу задати запитання лектору щодо зазначених вище тем, а також перевірити рівень засвоєння отриманих знань, відповівши на контрольні запитання, підготовлені Дональдом Креполом у вигляді короткого тесту.

Як зазначили учасники семінару, зміст заходу та робота лектора з донесення матеріалу була на високому професійному рівні. Організатори сподіваються, що цей освітній захід буде корисним українським поліграфологам-практикам та дозволить поглибити знання щодо специфічних аспектів поліграфологічної методології.

На фото Оксана Стівенсон, Дональд Крепол та Олеся Гончарова

Після проведення семінару організатори мали можливість обговорити з Дональдом Креполом загальні сучасні тенденції розвитку поліграфології та передати від Колегії поліграфологів України невеликі презенти.

 

Коментар Віталія Шаповалова стосовно зустрічі з Дональдом Креполом у Києві:

«В листопаді цього року трапилася нагоди особисто познайомитись і поспілкуватись з відомим вченим та практиком в галузі поліграфології Дональдом Креполом. У 2015 році на Ювілейному семінарі Американської Поліграфологічної Асоціації, який проходив у Чикаго, я бачив Дональда Крепола. На той час я був знайомий з його науковими статтями, а в подальшому постійно працював з його підручником «Основи поліграфологічної практики», який був написаний у співавторстві з Памелою Шоу. Цей підручник став для мене зразком структурованості та змістовності, з точки зору наявності цінної для поліграфолога-практика інформації.

У 2020 році, у співавторстві з Діаною Алєксєєвою-Процюк, ми підготували наукову статтю «Практична значущість двоетапного правила (правила Сентера) для прийняття рішень із застосуванням різних бальних систем для діагностичних поліграфологічних тестів із трьома релевантними запитаннями», яка була опублікована у журналі «APA Magazine», 2020, 53(1) та отримали схвальний відгук від Дональда Крепола. Після цього я неодноразово звертався у листах до Дональда з приводу різних методичних питань і постійно отримував ґрунтовні роз’яснення, які у подальшому ми з колегами відображали в різних публікаціях Колегії. Також при підтримці Марка Хендлера та з дозволу Дональда Крепола ми публікуємо переклади статей у журналі Колегії поліграфологів України «Оцінка достовірності: наукові дослідження та практика». Саме на такому журналі мені випала честь зробити пам’ятний підпис для Дональда Крепола. В цьому році редакція Колегії також отримала дозвіл на переклад і публікацію статей Дональда Крепола та інших авторів. Робота над новим випуском журналу триває. Особлива вдячність Оксані Стівенсон за організацію приїзду Дональда Крепола до Києва! Дуже пишаюся цією співпрацею!»

Матеріал підготувала Олеся Гончарова